26 Temmuz 2013 Cuma

Mısır Silaj
Üretimi yapılan arpa, buğday, çavdar, yulaf gibi yem bitkilerinin hasattan sonra silolanmasıyla elde edilen yeme silaj ya da hayvan yemi denir. En çok tercih edilen ve yapılan silaj, mısır silajıdır. Mısır silajının yapımı diğerlerine göre daha kolaydır, katkı maddesi kullanmaya gerek yoktur. Hayvancılıkta silajla beslenme önemli bir yer tutar. Özellikle yaz ve kış aylarında yeşil ve sulu yem bulmak pek mümkün olmamaktadır. Bu yüzden çiftçiler yeşil ve sulu bitkileri belli zamanlarda hasat ederek saklar ve bunları bu aylarda hayvanlara yedirir. Silaj yapılacak mısır mutlaka sıraya ekilmelidir. Mısır silajı için ekilen mısır 90-100 gün sonra hasat edilmelidir. Bu dönemde daneler hamur olum dönemindedir ve danelere parmakla bastırıldığında süt çıkar. Mısırlar hamur olum döneminde silaj makinesiyle biçilir ve traktörle daha önceden hazırlanmış silolara boşaltılır.
Çok çeşitli silo tipleri vardır. Ancak az miktarda silajlık mısır üretecek olanlar için toprak üstü hazırlanan silo tavsiye edilir. Bu tip silonun yapımı kolay ve ucuzdur. Sert ve hafif meyilli bir zemin seçilir ve bu zemin temizlenir, temizlenen zemine 10 cm kadar sap ve saman serilir. Silaj makinesiyle hasat edilen mısır traktörle buraya getirilerek serilir. Daha sonra bir traktörle üzerine çıkılarak aralarında hava kalmayacak şekilde mısırlar iyice sıkıştırılır. Silajın en üst kısmına kubbemsi bir şekil verilir ve plastik bir örtüyle örtülür. Silaj 45-60 gün arasında olgunlaşır. Bu sürenin sonunda silo kenarından açılır, kullanılacak kadar miktar alınarak hayvanlara yedirilir. Mısır silajı ile beslenme, taze yem bulunmadığı dönemlerde hayvanlar için en uygun beslenmedir. Güneşte kurutulan yeşil bitkilerde vitamin kaybı yaşanırken, silolamada vitamin kaybı en aza iner. Havayla temas etmediği sürece silaj yem uzun süre bozulmadan kalabilir.
Sizlere mısır silajı hakkında bilgi vermeyi amaçlayan bu yazının daha ayrıntılarını www.silajlikmisir.org adresinden bulabilirsiniz.
Bu bir reklam içeriğidir.

0 yorum: